Aktivist Noida yetkililerini arıtılmış suyu kanalizasyon sistemine boşaltmakla suçluyor

aynur

New member
NOIDA: Uttar Pradesh'teki bir sosyal aktivist, Noida otoritesinin arıtılmış atık suyu sulama amacıyla yeniden kullanmak yerine kanalizasyona bıraktığını iddia etti.


Aktivist geçen hafta, arıtılan suyun yeniden kullanmak yerine israf edildiğini ve değerli yeraltı suyunun sulama amacıyla kullanıldığını, bunun da kaynağın kötüye kullanıldığını iddia etmişti. (Sunil Ghosh/HT Fotoğrafı)

Çevrimiçi bir tüketici şikayet kayıt sistemi olan Entegre Şikayet Giderme Sistemi (IGRS) kapsamında aktivist Amit Gupta, geçen hafta arıtılmış suyun yeniden kullanmak yerine israf edildiğini ve değerli yeraltı suyunun sulama amacıyla kullanıldığını, bunun da kaynağın kötüye kullanıldığını iddia etti.

Cırcır böceğimle tanışın, cırcır böceğime elveda deyin! Kriket'te oyunu istediğiniz zaman, istediğiniz yerde takip edin. Nasıl olduğunu öğrenin

Noida yetkililerine göre, su ve bahçecilik departmanına, arıtılmış atık suyun şehirdeki parkların, yollardaki yeşil kuşakların ve şehirdeki her türlü yeşil alanın sulanmasında kullanılması yönünde genel talimat verildi.

Yetkili makam, kentte hızla tükenen yeraltı suyunun korunmasına yönelik kararı 2010 yılında aldı. Noida otoritesi, altı kanalizasyon arıtma tesisinde her gün en az 260 milyon litre suyu arıtıyor.

Ve otoritenin, sonunda Yamuna ya da Hinton'a akan suyu kanalizasyona boşaltmasına izin veriliyor. Ancak arıtılmış suyu ancak sulama amacıyla ihtiyacı olmadığı takdirde kanalizasyon sistemine göndermesine izin veriliyor.

Gupta, “Geçen hafta bir IGRS şikayetinde bulunduk ve ayrıca Noida Municipal Corporation'ın İcra Kurulu Başkanına ve Uttar Pradesh Başbakanına şehrin yeşil alanlarını sulamak için yeraltı suyu kullanan bahçıvanlara karşı harekete geçilmesini talep eden bir yazı yazdık” dedi. Sektör 77'deki Prateek Wisteria Derneği'nin ev sahipleri derneğinin eski başkanı.

Noida idaresinin üst düzey yetkilileri, sulama için yeterli miktarda arıtılmış atık suya sahip oldukları için yeraltı suyunu sulama amacıyla israf etmediklerini iddia ediyor ve şunları ekliyor: “Ancak sahada otoritenin talimatlarının çiğnendiğini gördük. Arıtılan atık suyun neden uygun şekilde geri dönüştürüldüğünü anlayamıyoruz?”

Şubat 2024'te Jal Shakti Bakanlığı Su Kaynakları, Nehir Geliştirme ve Ganga Gençleştirme Departmanı, atık suyu arıtma ve arıtılmış suyu sulama amacıyla yeniden kullanmaya yönelik tedbirleri nedeniyle Noida'yı 'Su Savaşçısı' şehri olarak belirlemişti.

Jal Shakti Bakanlığı Su Kaynakları, Nehir Geliştirme ve Ganga Gençleştirme Departmanı, 2023-24 Dünya Su Ödülü'nde Noida'yı su koruma çabalarından dolayı ödüllendirdi.

Noida, en iyi kanalizasyon arıtma tesisi (STP) ve yılın suyun yeniden kullanımı projesi olmak üzere iki kategoride ödüle layık görüldü.

“Ancak Noida yetkilisi yetkililerinin kendi yönetmeliklerine aykırı olarak 74, 75, 116 ve 117. sektörlerde yeraltı suyunu sulama için kullandıklarını her gün görüyoruz. Sektör 74 sakini Arun Singh, otoritenin alt düzey yetkililerinin bu kuralları ihlal ettiğini ve dolayısıyla yeraltı sularında büyük kayıplara neden olduğunu söyledi.

Kurumun sekiz adet kanalizasyon arıtma tesisi bulunmaktadır ve şu anda 260 MLD (günde milyon litre) suyu arıtmaktadır. Yetkililer, arıtılan bu suyun 70-75 MLD'sinin yeşil kuşak parklarının sulanması, golf sahaları, sulak alanların sulanması, inşaat faaliyetleri, yangınla mücadele, gölet bakımı ve yol sulaması gibi çeşitli amaçlarla kullanılacağını ve bunun da yeraltı suyu seviyesinin iyileştirilmesine yardımcı olacağını söyledi.

Geri kalanının, onu ve nehri temiz tutmak için kanalizasyon sistemine kanalize edilmesi gerektiğini eklediler.

“Arıtılmış atık suyun sulama amacıyla kullanılması konusunda katı talimatlarımız var. Ve eğer bir çalışan yer altı suyu kullanıyorsa bu işi yapan kişiye karşı sert yaptırımlar uygulayacağız. Su ve bahçecilik departmanını konuyu incelemesi ve uygun önlemleri alması için yönlendireceğiz,” İcra Kurulu Başkanı (Noida Otoritesi) Lokesh M dedi.