Emerald Court sakinleri, İkiz Kuleler’in yıkılmasından bir yıl sonra hayatın “cennet gibi” olduğunu söylüyor

aynur

New member
Sektör 93A’daki 32 katlı süper teknoloji ikiz kulelerin ülkedeki en yüksek yapılar haline gelmesinden ve kontrollü bir patlamayla yıkılmasından bir yıl sonra, Emerald Court sakinleri Pazartesi günü yaklaşan felaketin gölgesinden bir “özgürlük yılını” kutladılar. kuleler.


Yasadışı inşa edilen süper teknoloji ikiz kulelerin bulunduğu yer. (Sunil Ghosh/HT Fotoğrafı)

Bir yıl sonra, kulelerin üzerinde bulunduğu iki dönümlük arazi, bölge sakinleri tarafından gayri resmi olarak “Vijay Yolu” olarak adlandırılırken, o gün Zafer Bayramı olarak kutlandı.

Aralık 2012’de, üst düzey bir kuruluş olan Toplumun Refah Derneği, inşaat sırasında birçok düzenlemenin ihlal edildiğini ileri sürerek Allahabad Yüksek Mahkemesi’nde ikiz kulelere karşı dava açtı. Ağustos 2021’de Yargıtay bölge sakinlerinin lehine karar vererek kulelerin yıkılmasına karar verdi.

Bol güneş ışığı ve rüzgardan dışarıda akşam yürüyüşüne kadar, bölge sakinleri evlerinin kendileri için “cennetten” başka bir şey olmadığını söylüyor.

“Noida Otoritesinin planına göre kulelerdeki enkazın temizlenmesinin üç ayda tamamlanması gerekiyordu, ancak tüm alanın enkazdan temizlenmesi en az dokuz ay sürdü. Bu yılın mayıs ayında, RWA, bitişikteki topluluk yolu ve sakinlerin açık arazide yürümekten keyif alması nedeniyle siteyi resmi olmayan bir şekilde Vijay Yolu olarak yeniden adlandırmaya karar verdi. Bizim için adeta cennet haline geldi. Artık ikiz kulelerin gölgesinden kulelerimizi net bir şekilde görebiliyoruz. On yıldan fazla bir süre boyunca tüm bunlar için mücadele ettik. 83 yaşındaki sakinlere yardım kuruluşu olan UBS Teotia’ya (SHEV) “Bu, geliştiricinin evlerimizin önüne güneş ışığımızı ve görüşümüzü engelleyen kuleler dikmeye karar vermesinden önce, yıllar önce satın aldığımız rüyalardaki evdi” dedi. ). başkan

Teotia, kuleler kaldırıldıktan sonra sabit oranların önemli ölçüde arttığını söyledi.

“Kulüp ve sakinleri iki binanın gölgesinde kalıyordu. Balkonların manzarası kapalı olduğundan kimse burada yaşamak istemediğinden birçok daire boş kaldı. Ancak geçen yıl birkaç yeni sakin taşındı ve yaklaşık 15 boş daire işgal edilebildi. 1.750 metrekarelik bir dairenin maliyeti eskiden 1.750 metrekare civarındaydı ₹82-85 lakh ve aynı fiyatlar artık dahil ₹1,50 crore. 2 bin 800 metrekarelik dairenin fiyatı arttı ₹1,25 crore artış ₹1,75 crore,” dedi RWA Başkanı.

Geçtiğimiz kış sakinleri nihayet balkonlarında kış güneşinin tadını çıkarabildiklerini söyledi. “Kışın güneşin tadını çıkarmak için evlerimizden çıkıp Central Park’a gitmek zorunda kalırdık. Ancak bu kış bizim için unutulmazdı çünkü balkonlarımızda oturup kış güneşinin tadını çıkarabildik” dedi başka bir sakin olan 85 yaşındaki Nirmal Tandon.

Şirket, sakinlere yeşil bir manzara sunan 93A sektörünün parkına bakmaktadır. “2009’da Emerald Court’ta bir daire satın almamın tek nedeni geniş yeşil alan ve hava sirkülasyonuydu. Ancak evimizden sadece dokuz metre ötede 32 katlı heybetli kulelerin inşa edilmesiyle evlerimiz adeta bir hapishane gibiydi. Geçen yıl çok mutlu geçti” dedi başka bir sakin olan 63 yaşındaki Mihika Arora.

Yıkım aynı zamanda kulübün yerel ve ülke çapında tanınmasını da sağladı.

“Artık birine şirketimizin yerini söylemek zorunda kalırsak yıkımın burada gerçekleştiğini söyleriz. Bölge sakinlerinden Gauri Grover, “Yıkımdan bir yıl sonra bile hala konuşuluyor” dedi.

Yetkililere yönelik soruşturmalar hâlâ gecikiyor

Pazartesi günü Uttar Pradesh hükümeti tarafından Noida yetkililerinin Supertech İkiz Kuleler davasındaki rolünü araştırmak üzere görevlendirilen Büyük Noida Otoritesi özel görevli memuru Saumya Srivastava, gösteri duyurularını sunan 11 memurdan yedisinin cevap vereceğini söyledi. dördü daha fazla zaman arardı.

Soruşturma, kuleler inşaat kurallarına aykırı olarak tasarlanmış olmasına rağmen Supertech’in İkiz Kuleler haritası için nasıl onay alabildiğini araştırmak amacıyla hükümet tarafından başlatıldı.

Srivastava bu yılın Mart ayında atandı ve suçlu yetkililerin soruşturulması, tespit edilmesi ve yerinin belirlenmesi görevi verildi.

“Yanıt veren yedi kişiye, yanıtları tatmin edici olmadığından ayrıntılı yanıt vermeleri için iki hafta daha süre verildi. Diğer dört kişi henüz yanıt vermedi ve yanıt için 25 Ağustos’ta bir ay beklediler. Cevaplar alınır alınmaz soruşturma raporu hükümete sunulacak” dedi.

Gecikmeyle ilgili soru sorulduğunda şunları söyledi: “Bakanlık prosedürleri zaman alıyor. Mart ayında atandım ve bir ay sonrasına kadar dosyaları alamadım. Ayrıca tebligatların tebliğ edildiği yetkililerden üçü Allahabad Yüksek Mahkemesi’ne başvurarak af talebinde bulundu. Yüksek Mahkeme, soruşturmanın, Hükümet’in geliştiriciyle gizli anlaşma yapmakla suçlanan yetkililere, kendilerine karşı ifade veren tanıkları çapraz sorgulama fırsatı verilmesi yönündeki emrine uyması talimatını verdi. Ayrıca Noida Otoritesinden bazı belgelerin iletilmesini talep ettiler. Bütün bunlar biraz zaman alıyor.”


  • YAZAR HAKKINDA


    Ashni Dhaor bilimpark.com.tr’nin muhabiridir. Ghaziabad şehrinde suç, eğitim, sağlık, siyaset, sivil konular ve çevreyi kapsamaktadır. 2015 yılında Delhi Üniversitesi’nden mezun oldu ve o zamandan beri Hindustan Times için çalışıyor. …ayrıntılı olarak görün