Ghaziabad: Çevre Bakanlığı ATR'nin şehir ormanına zarar vermesi çağrısında bulundu

aynur

New member
Ghaziabad: Çevre, Orman ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Ghaziabad sakinlerinden birinin şikayetini dikkate aldı ve 2021 Master Planı'nda 'kent ormanı' olarak tanımlanan 200 hektarlık arazinin bozulduğu iddiasıyla ilgili bir eylem raporu talep etti.


Sorun, eski bir belediye meclis üyesi olan Rajendra Tyagi tarafından gündeme getirildi ve 2012 yılında Allahabad Yüksek Mahkemesi'ne, şehir ormanından geçen belediye kanalizasyonunun taşması nedeniyle yüzlerce yeşil ağacın yok edildiği iddiasını kınayan bir kamu yararı davasıyla başvurdu. (Sakib Ali/HT Fotoğrafı)

Sorun, 2012 yılında Allahabad Yüksek Mahkemesi'ne, şehir ormanından geçen belediye kanalizasyonunun taşması nedeniyle yüzlerce yeşil ağacın yok edildiği iddiasına itiraz eden bir kamu yararı davasıyla başvuran eski belediye meclis üyesi Rajendra Tyagi tarafından gündeme getirildi.

Mahkeme aynı zamanda statükoya da karar vermişti.

Ghaziabad Belediye Şirketi'nin (GMC) sahibi olduğu kentsel orman alanı, Hindon Nehri yakınında GT Yolu'nun bitişiğinde yer almaktadır. Bölgesel Hızlı Transit Sistemi projesinin Yeni Otobüs Adda Metro istasyonu ve Ghaziabad istasyonu da yakın çevresinde yer alıyor.

Tyagi'nin şikayeti üzerine bakanlık yetkilileri 23 Temmuz'da Uttar Pradesh orman departmanına bir bildirim gönderdi.

“Konunun araştırılarak yürürlükteki kanun, kural ve düzenlemelere uygun olarak gerekli işlemlerin yapılmasını talep ediyoruz. Bu konuda alınan tedbirlere ilişkin rapor en kısa sürede bu bakanlığa ve başvuru sahibine sunulacaktır.” denildi.

11 Ekim 2012'de Allahabad Yüksek Mahkemesi, Tyagi'nin dilekçesi üzerine yapılan duruşmada, taşan kanalizasyonun çimentolanması ve arıtılmamış suyun yakındaki Hindon'a akmaması için bir kanalizasyon arıtma tesisi inşa edilmesi emrini vermişti.

9 Mayıs 2022 tarihli başka bir emirde mahkeme, Belediye Şirketine (GMC) “Gaziabad şehrinin kalbindeki koruma altındaki orman ve Hintçe'ye kanalizasyon deşarjının durumu hakkında güncellenmiş bir durum raporu sunması” talimatını verdi; “Arıtılmış suyun Hint Nehri'ne deşarj edilmesinden önce bir kanalizasyon arıtma tesisi inşa edildi ve kapasitesi nedir?”

63 hektarlık alandan geçen kanalizasyon, yakındaki Hinton'a akıyor ve önemli bir kirlilik kaynağı olarak kabul ediliyor.

Bölüm orman memuru Isha Tiwari, Cumartesi günü HT'nin çağrısına yanıt vermedi.

Belediye komiseri Vikramaditya Malik, “Bakanlığın iletişimini resmi kanaldan alır almaz yanıt vereceğiz” dedi.

Temmuz ayında Malik, HT'ye yönetimin kanalizasyon arıtma tesisinin inşası için bir arazi tahsis ettiğini ve bunun başka bir projenin parçası olarak ele alınacağını söylemişti.

Şirket yakın zamanda Uttar Pradesh hükümetinden şehir ormanında 63 hektarlık bir biyolojik çeşitlilik parkı geliştirmek için izin aldı. Projenin gerçekleşmesi bekleniyor ₹17.5 Crore ve Atal Gençleştirme ve Kentsel Dönüşüm Misyonu (AMRUT) 2.0 programı kapsamında finanse edilmektedir.

Şikayetçi Tyagi, şehir ormanındaki sorunları vurgulayan bir şikayeti departmana gönderdiğini söyledi.

“Kent ormanının aslına uygun hale getirilmesini ve burada ormancılık dışı faaliyetlerin yapılmamasını talep ediyoruz. Şehir yönetimi, şehir ormanındaki ölü yakma alanının yakınında zaten bir otopark inşa etti. Kent ormanında dini bir yapının parçası olarak yıllar içinde büyümüş kalıcı yapılar da bulunmaktadır. “Ayrıca 2008-2010 yılları arasında ölen yüzlerce ağacın yerine yeni dikimler yapılmalıdır” dedi.

2008 yılına kadar şehrin ormanı olgun ağaçlarla doluydu. Ancak sürekli çöp atılması ve yakılması nedeniyle ağaçların çoğu yok oldu. Aktivistlerin protestoları sonrasında şehir yönetimi atık imhasını durdurdu.

“Gerekirse kent ormanının korunması ve orijinal haline kavuşturulması için Ulusal Yeşil Mahkeme'yi devreye sokacağız. Ghaziabad'a her yıl yüzbinlerce ağaç dikiliyor ancak yetkililer şehir ormanını yoğun bir şekilde ağaçlandırmayı düşünmüyor” diye ekledi Tyagi.