Ghaziabad’daki üç apartman bloğunda yeraltı suyu seviyelerinde endişe verici bir düşüş görülüyor

aynur

New member
Uttar Pradesh Yeraltı Suyu Otoritesi tarafından yayınlanan rakamlara göre, Ghaziabad Şehri, Loni ve Bhojpur Bloklarının yoğun nüfuslu apartman bloklarında 2022’de yeraltı suyu seviyelerinde daha fazla düşüş görüldü.


Cumartesi günü Ghaziabad’da bir su tankeri doldurulacak. Uttar Pradesh Yeraltı Suyu Bakanlığı’na göre, Ghaziabad şehri 6,13 metre ile en yüksek düşüşü yaşadı. (Sakib Ali/ HT)

Rakamlara göre diğer iki blok, Muradnagar ve Razapur, 2022 muson öncesi dönemde 2016 muson öncesi rakamlara kıyasla su seviyelerinde hafif bir iyileşme gördü.

Uttar Pradesh Yeraltı Suyu Kurumu’na göre, Ghaziabad şehri, 2016 muson öncesi mevsime kıyasla 2022 muson öncesi mevsiminde yer seviyesinin 6,13 metre altında (mbgl) en yüksek düşüşü kaydetti.

Aynı dönemde 5.46 mbgl ile ikinci en yüksek düşüş Loni bloğunda görüldü. Bakanlık, Bhojpur’da su tablasının 2,37 mbgl düştüğünü söyledi.

Rakamlar, 2022 muson öncesi dönemde Muradnagar ve Razapur bloklarının yer altı suyu seviyelerinde 2016 muson öncesi değerlere göre sırasıyla 1,4 mbgl ve 3,3 mbgl’lik küçük bir artış yaşadığını gösteriyor.

Ghaziabad Şehri bloğuna ilişkin rakamlar, 2022’nin muson öncesi döneminde şehirdeki ana lokasyonların su tablasının azaldığını gösteriyor.

Rakamlar, yeraltı suyu seviyesinin diğerleri arasında Vijay Nagar’da 12.77 mbgl, Sahibabad’da 9.28 mbgl, Lajpat Nagar’da 9.5 mbgl, Prhaladgarhi’de (Vasundhara) 7.99 mbgl, Vaishali’de 7.61 mbgl ve Kavi Nagar’da 6.15 mbgl arttığını gösteriyor.

“Kaçak su çekimi nedeniyle yeraltı suyu seviyesi düzenli ve hızlı bir şekilde düşüyor; geri dönüşüm ve yeniden kullanıma çok az güven vardır. Kurak bloklardaki her ikinci hanede günlük kullanım için su pompalamak üzere kurulu dalgıç pompalar/motorlu pompalar vardır. Şehirde yaşayan bir çevreci ve avukat olan Akash Vashishtha, “Bu senaryo su tablasını ciddi şekilde etkiledi” dedi.

Uttar Pradesh Yeraltı Suyu Otoritesi tarafından geçen yıl yayınlanan 2022 Yeraltı Suyu Değerlendirme Raporu, Loni, Razapur, Bhojpur ve Ghaziabad Şehrindeki dört bloğu “aşırı kullanılmış” ve Muradnagar bloğunu “yarı kritik” olarak sıralıyor.

“Aşırı kullanılan” birimler, yeraltı suyu çekiminin yıllık yenilemeyi aştığı alanları belirtir. Bu alanlarda yeraltı suyu çekimi %100’ün üzerindedir. “Yarı kritik” birimler, yeraltı suyu çekiminin %70 ile %90 arasında olduğu birimlerdir. Beş bloğun durumu, 2017’deki son değerlendirmeden bu yana değişmedi.

“Şehrin, göletler vb. gibi istila edilmiş birkaç su kütlesi var ve bunları temizlemek için çok az düzenli yaptırım var. Mevcut su kaynakları korunmalıdır; Aksi takdirde, şehir gelecekte ciddi su sorunlarıyla karşı karşıya kalacak” dedi.

Aralık 2021’de Ghaziabad Belediye Şirketi bir iç anket gerçekleştirdi ve şehirdeki 100 yerleşim bölgesinden 63’ünün kişi başına günlük 135 litre (lpcd) gereksinimini karşılamadığını, diğer 37 ilçenin ise şehirden fazla su sağladığını tespit etti. Ajans.

Anket, yerleşim alanlarının yaklaşık 107,02 MLD’lik bir arz açığıyla karşı karşıya olduğunu ortaya çıkardı – üretim yalnızca 264,75 MLD, günlük talep ise 371,78 MLD.

İçme suyu temini, 50 kulsek ve 100 kulsek kapasiteli iki faal Ganga Su Arıtma Tesisi tarafından yenilenecek ve 50 kulsek kapasiteli üçüncü bir tesisin yakında Ghaziabad’da faaliyete geçmesi bekleniyor.

Bu tesisler Yukarı Ganga Kanalı tarafından beslenir ve Noida ve Ghaziabad’a su sağlar.

“Vatandaşlarda suyu tasarruflu kullanma konusunda bilinçlendirmeye odaklanıyoruz. Ayrıca ilçedeki mevcut 850 su kaynağından yaklaşık 110’u canlandırılarak gençleştirilmiştir.

Su çıkarma sertifikaları sadece halihazırda sahip olan sanayi birimleri için yenilenecek ve yeni sertifikalar sadece MKOBİ’lere verilecektir. [micro, small and medium enterprises] Devlet politikasına göre birimler. UP Küçük Sulama Departmanı kıdemli mühendisi ve bölge yeraltı suyu konseyinin düğüm sorumlusu Hari Om, “Yeraltı su kaynaklarını yenilemek için 300 metrekare veya daha fazla alana sahip endüstriyel tesislerde çatıda yağmur suyu toplama tesisleri zorunludur” dedi.