Noida: Devlet liselerindeki “Kariyer Melas” genç öğrencilerin kariyere hazırlanmalarına yardımcı oluyor

aynur

New member
Bir yıl öncesine kadar ailesinde liseyi bitirmiş tek kişi olan 22 yaşındaki Tanu Singh, ailesinin Noida'daki gündelik işlerden kazandığı küçük gelirle geçiniyordu. Bugün ailesinin geçimini sağlıyor ve Noida'daki özel bir hastanede aylık 1,5 milyon dolar maaşla hemşire olarak çalışıyor. ₹16.000 ve ailesini maddi olarak destekliyor.


'Kariyer Melas'ı, öğrencilere kısa sürede iş bulmalarına yardımcı olacak mesleki kurslar konusunda tavsiyelerde bulunan Noida merkezli bir BGO olan Books For All (BFA) tarafından okullarda düzenleniyor (HT Fotoğrafı)

Gorakhpur'dan gelen ve Sektör 16 Noida'nın bitişiğindeki derme çatma yerleşim yerinde yaşayan Singh, özel bir enstitüde OT (ameliyathane) teknisyenliği kursunu tamamladı ve daha sonra Greater Noida'daki bir hastanede kısa süreli staj yaptı.

Kriket heyecanını daha önce hiç olmadığı gibi, yalnızca HT'de keşfedin. Şimdi keşfedin!

Sektör 46'daki Bhawani Shankar Inter College'da 12. Sınıfını tamamladı ve başarısını, kendisine her yıl düzenlenen 'Kariyer Melas' veya kariyer danışmanlığı fuarlarından birinde tavsiyelerde bulunan Noida merkezli bir STK olan Herkes İçin Kitaplar'a (BFA) bağladı. Noida'nın kentsel köylerindeki devlet liselerinin çeşitli yerlerinde. Mesleki eğitimini tamamlamasında ona destek olanlar onlardı.

“Gençken doktor olmak istiyordum. Ancak çok geçmeden bunun birkaç yıllık çalışma ve para gerektireceğini fark ettim ve bu fikirden vazgeçtim. Ekim 2022'de BFA okuluma geldi ve farklı paramedikal meslek türlerini öğrendim ve bu ilgimi çekti. Danışmanların rehberliğinde OT teknisyeni olarak eğitim almaya karar verdim. Bana akıl hocalığı yaptığı, paramedikal çalışmalarımı sürdürmem için bana sağladığı finansal destek ve kendine güvenen, yüksek gelirli bir vatandaş olmama yardımcı olduğu için BFA'ya minnettarım” diyor Singh with a Smile.

Sadarpur köyü sakinlerinden 21 yaşındaki Sagar Prasad için 2021 kariyer fuarı, ebeveynlerinin 2020'de COvid-19 salgınının ülke çapında neden olduğu tecrit nedeniyle geçim kaynaklarını kaybetmesinin ardından bir fırsattı.

“Annem ve babam Noida'da bir fabrikada çalışıyordu ancak işlerini kaybettikten sonra 2021 yılında yevmiyelerini kazanmak için şantiyelerde çalışmak zorunda kaldılar. 2021 yılında Sektör 46'daki okulumda Kariyer Mela etkinliği düzenlendiğinde 12. Sınıftaydım. Danışmanlara grafik tasarıma olan ilgimi anlattım ve BFA, tanınmış bir grafik tasarım enstitüsüne kaydolmam için bana finansal olarak yardımcı oldu” dedi Prasad.

Bir yıllık grafik tasarım kursunun ardından Prasad, bir dergi ofisinde illüstratör olarak işe girdi ve aylık maaş almaya başladı. ₹Haziran 2022'ye kadar 20.000.

“2023 yılında Noida'da bir ürün tasarım şirketine katıldım ve aylık maaş karşılığında ₹25.000. Artık aileme destek olabiliyorum ve gelecekte Delhi Sanat Koleji'nde sanat eğitimi almak istiyorum” dedi Prasad.

2009 yılında Noida'dan bir grup gönüllü tarafından başlatılan BFA, 2021'de düşük gelirli özel okullarda ve devlet liselerinde imkanlara sahip olmayan öğrencilere danışmanlık yapmaya başladı.

“Şehirdeki köy okulları ve devlet kolejlerindeki 12. sınıf öğrencilerinin büyük bir kısmı, kariyer seçenekleri ve okul sonrası iş fırsatları hakkında hiçbir şey bilmiyor. Ayrıca çeşitli kurslara katılmak için gereken eğitim nitelikleri, giriş sınavları ve becerilerden de haberdar değiller. İmkanları olmayan öğrencilere çeşitli kariyer seçeneklerini seçme konusunda tavsiyelerde bulunarak ve kısa sürede iyi bir iş bulmak için ihtiyaç duydukları mesleki becerileri kazanmalarına yardımcı olmaya çalışarak bu boşluğu kapattık” dedi BFA'nın kurucusu ve Eldeco Utopia üyesi Pravin Bhasin Sektör 93A'daki Toplum.

Son üç yılda, Herkes İçin Kitap gönüllüleri Noida'daki 16 devlet ve özel kolej ve liseden 5.000'den fazla öğrenciye kariyer seçenekleri konusunda danışmanlık yaptı ve onları mesleki kurslara devam etmeye teşvik etti.

“Hizmet verdiğimiz tüm öğrencilerden şu ana kadar 350 imkanı olmayan öğrenciye mesleki eğitim kurumlarına kabul edilmelerini sağlayarak ve öğrenim ücretlerinin tamamını ödeyerek yardımcı olduk.” Ayrıca, kurslarını tamamlayan 160 öğrencinin de mesleki eğitim almasına yardımcı olduk. İyi bir aylık maaşı olan bir iş bulun. Aynı zamanda 2.500'den fazla öğrenciye sosyal beceriler ve yaşam becerileri eğitimi verdik; bu da onların farkındalıklarının artmasına, özgüvenlerinin artmasına ve kişiliklerinin geliştirilmesine yardımcı oldu” dedi. toplum Bhasin olarak.

Gupta, birçok öğrencinin 12. Sınıftan sonra kariyer rehberliği eksikliği nedeniyle okulu bıraktığını belirtti.

“Öğrencilerin çoğu yoksul göçmen ailelerden geliyor ve her gün para kazanan, aylık geliri %100 civarında olan ebeveynleri var. ₹10.000-15.000. Neredeyse hiçbir ebeveyn rehberliği yok. Birçoğu 12. sınıftan sonra ya rehberlik eksikliğinden ya da örgütlenmemiş sektörde işe girmekten dolayı okulu bırakıyor. Kariyer Melas'ımız aracılığıyla yetenekli öğrencileri kabul ediyoruz ve onlara sağlık görevlisi, kozmetoloji, BT diploması, grafik tasarım, klima ve soğutma, dizüstü bilgisayar onarımı vb. mesleki kurslarda rehberlik sunuyoruz” diyor Gupta.