Noida: UPPCB parklarda yağmur suyu toplama sistemine dikkat çekiyor

aynur

New member
NOIDA: Uttar Pradesh Kirlilik Kontrol Kurulu (UPPCB), Noida, Cuma günü Noida otoritesine parklarda yağmur suyu toplama sistemi kurmak için devam eden süreçler nedeniyle yeraltı suyu kirliliğinin olası risklerini vurgulayan bir bildirimde bulundu.


Çevre aktivistleri, yağmur suyunun çatılar yerine parklarda toplanmasının, parklarda kullanılan gübreler ve atık su arıtma tesisi suyuyla yeraltı suyunu kirletme riski taşıdığını söylüyor. (HT fotoğrafı)

Bu hareket, bir çevre aktivistinin çeşitli yerel yönetim organlarına Noida parklarında yağmur suyu toplama ihalesi hakkında bilgi vermesinden sonra geldi.

Çevre aktivistleri, yağmur suyunu çatılarda toplamak yerine parklarda toplamanın, parklarda kullanılan gübreler ve kanalizasyon arıtma tesisi suyuyla yeraltı suyunu kirletme riski taşıdığı konusunda uyarıyor.

Aktivist Vikram Tongad, Cuma günü bölge idaresine, Noida otoritesine, UPPCB'ye ve diğerlerine yaptığı şikayette, parkların yeraltı suyunu doğal olarak yenilediğini ve yapay beslenmenin akiferleri (su taşıyan malzemenin yer altı katmanı) kirleteceğine dikkat çekti. Şikayet, Noida'daki UPPCB'nin Noida yetkilisine bir bildirim göndermesine yol açtı.

UPPCB Noida bölge sorumlusu Utsav Sharma, “Noida'daki otoritenin icra kurulu başkanına, olası riskler ve faaliyetin yeraltı suyunun kirlenmesine yol açabileceği konusunda tavsiyelerde bulunan bir yazı yazdık” dedi.

Güvenli tarafta olmak için Noida belediyesi, Sektör 49, 50 (Meghdootam), 51, 52, 53, Sektör 128'deki parklarda ve Sektör 61 ve 94'teki diğer parklarda yağmur suyu toplama sistemi kurmak için bir ihale açtı.

Gautam Budh Nagar Yeraltı Suyu Kurumu yetkilileri, konunun otoritenin bildiriminde yer aldığını söyledi. Ancak Uttar Pradesh Yeraltı Suyu (Yönetim ve Düzenleme) Yasası 2019'da parklarda yağmur suyu toplama sistemlerinin kurulmasını yasaklayan bir hüküm bulunmadığını söylediler.

Departmandaki hidrolog Ankita Rai'ye göre, otorite tarafından ilk kez böyle bir ihale yapılıyor.

Rai, yönetmeliklere göre, yağmur suyu toplama sistemi aracılığıyla açık alanda yapay olarak yeniden doldurulması durumunda suyun doğrudan enjekte edilemeyeceğini söyledi.

“Süreç, bir filtre odası geliştirdikten sonra filtrelemeyi de içermelidir. Ayrıca park gibi açık alanlarda yağmur suyunun toplanamayacağına dair bir düzenleme de yok” diye konuştu.

Yetkili, “Yetkililere, yer altı suyunun kirlenmemesini ve UP Yeraltı Suyu (Yönetim ve Düzenleme) Yasası 2019'un tüm yönergelerine uyulmasını sağlamak için uygun bir model izlemeleri talimatı verildi” diye ekledi.

Ancak çevre aktivistleri parklara yağmur suyu toplama sistemlerinin kurulmasına karşı çıkıyor.

“Bir kez daha kamunun parası gereksiz de olsa parklarda yağmur suyunun toplanmasına harcanıyor. Parklar doğal olarak yağmur suyunu depolar. Parklardaki yapay su depoları yeraltı sularını kirletecektir. Çevre aktivisti ve Orman ve Çevre için Sosyal Eylem'in (SAFE) kurucusu Tongad, “Yasa, parklarda kullanılan pestisit ve gübrelerin doğrudan toprağa sızabilmesi nedeniyle yeraltı suyu kirliliğinin artmasına yol açabilir” dedi.

“Merkezi ve eyalet yetkililerine, bu tür suiistimalleri önlemek için müdahale etmelerini ve bunun yerine kaynakları kamu binalarında yağmur suyu toplama sistemleri kurmak için kullanmalarını talep eden bir yazı yazdık” diye ekledi.