5G'nin kullanıma sunulmasının ana hatları netleşiyor; tüketicilerin etkilere hazırlanmaları gerekiyor

aynur

New member
Son bütçede büyük ölçüde fark edilmeyen ancak teknoloji meraklıları ve politika uzmanları tarafından derlenen ilginç veriler var. Bu, telekomünikasyon altyapısına uygulanan ithalat vergilerinin artırılmasıyla ilgili haber. İlk bakışta iş yapmanın maliyetini arttırdığı için pek doğru bir karar değil. İki yıl önce 5G ekosistemini inceleyen bu sütun, bu sayfalarda yer aldığında, dünyada en az kazanan ve en düşük ARPU'ya (kullanıcı başına ortalama gelir) sahip olan Hint telekomünikasyon şirketleri hakkındaydı. Büyüme devam edecekse Nesnelerin İnterneti (IoT), teletıp ve bağlantılı arabalar gibi kurumsal uygulamaların dikkate alınması gerekiyor. İki yıl önce işler pek iyi görünmüyordu.


(Temsilci fotoğraf)

Ancak o zamandan beri dereden çok su aktı. Geriye ciddi sonuçları olan yalnızca iki telekom şirketi kaldı: Reliance Jio ve Bharti Airtel. Her ikisi de 5G'nin altyapısını zaten tamamladı. ShareKhan araştırma başkanı Gaurav Dua, “Artan tarifeler artık bir faktör değil” diyor. “4G zaten film izlemek, internette gezinmek ve sosyal medyayı kullanmak gibi günlük görevler için yeterli hız ve güvenilirliği sunduğundan çoğu insanın 5G'ye ihtiyacı yok zaten.”

BSNL yapay olarak canlı tutulmaya devam edecek. Bütçede BSNL'nin ekipman üretmesi ve bunun için ödeme yapılması öngörülüyor. Vi'nin (eski adıyla Vodafone) hangi yolu izleyeceği belirsiz. Ancak Aditya Birla Grubu'nun şirketin bu kadar kolay batmasına izin vermeyeceğine dair işaretler var.

Bu bizi iki yıl önce 5G spektrumu için telekomünikasyon şirketlerinin ihale savaşlarına geri götürüyor. O zamanlar konu neydi? Jio ve Airtel bunu elde etmek için müstehcen miktarlarda para ödedi. Adani bile pastadan pay almak istiyor ve oyuna giriyor. Grubun bir sözcüsü sorulara yanıt vermedi ancak telekom ortamını bilen analistlerden gelen ilk elden raporlar, oyunun işletmeler arası (B2B) yelpazesinde oynayacaklarını söylüyor. Basitçe söylemek gerekirse: Özel müşterilere değil, şirketlere hizmet sunuyorlar. Peki bunun ne önemi var? Daha büyük resme bakalım.

Ayrıca Okuyun: Birlik Bütçesi: Cep telefonu parçalarında gümrük vergileri azaltıldı, telekom ekipmanlarında artırıldı

Örneğin sağlık hizmetlerini ele alalım: 5G'nin yüksek hızı, uzaktan teşhis ve teletıp yapılmasını mümkün kılabilir. Bu, kentsel ve kırsal sağlık hizmetleri arasındaki boşluğu kapatabilir. Bu tür ilerlemeler, sağlık hizmetlerinde eşitsizliklerin olduğu bir ülkede kaliteli sağlık hizmetlerine erişimi demokratikleştirebilir. Dalgalanma etkisi, kentsel-kırsal sağlık açığının daralmasını içerir ve daha dengeli bölgesel kalkınmayı destekler.

İyileştirilmiş mobil geniş bant bağlantılarının yüksek çözünürlüklü yayın ve artırılmış gerçeklik (AR) deneyimlerine olanak sağlaması nedeniyle eğlence sektörü 5G'den büyük ölçüde faydalanacak. Reliance Jio gibi platformlar yaygın 5G hizmetlerine hazırlanırken, içerik oluşturucular ve dağıtıcılar da sürükleyici ve etkileşimli içeriğe yönelik artan talebi karşılamak için uyum sağlamalıdır. Bu değişim, yeni eğlence ekosistemlerinin büyümesini hızlandırabilir ve içerik oluşturma ve dağıtımında yeniliği teşvik edebilir.

Örneğin bankacılığı ele alalım. Teknoloji danışmanlık firması TwimBit'ten Varnika Goel, çoğu Hint bankasının ülkede 5G'nin kullanıma sunulmasının ardından tekliflerini entegre etmeye çalıştığını söylüyor. Tüketicileri uygulamalarını indirmeye ikna etmeye çalışmalarının bir nedeni de budur. Müşteriler bunu bir kolaylık olarak görse de bunun arkasında daha derin bir neden var. Bankaların, fiziksel şubeler gibi altyapılarının aksi durumda daha pahalıya mal olacağı ikinci kademe şehirlere girmesine olanak tanıyor. Müşteriler ise tüm bankacılık işlemlerini şubeye gitmelerine gerek kalmadan yapabilmektedir. Dua, bankacılık hikayesinin müşteri odaklı işlerle uğraşan hemen hemen her sektöre uygulanabileceğini söylüyor.

Adani, bu segmentlere tedarik sağlama konusunda Jio ve Airtel kadar potansiyel görüyor. Peki bu, telekomünikasyon şirketlerinin son kullanıcılar arasında zorlandığı düşük ARPU'ları çözüyor mu? Tam olarak değil. Bu nedenle Dua, hem Jio'nun hem de Airtel'in son dönemde tarifelerini artırdığına dikkat çekiyor. Bunun, kullanıcılara ne kadar ödeme yapabileceklerini görmek için bir test balonu olduğuna inanıyor. Artık bunu yaptıklarına ve kimse şikayet etmediğine göre, fiyatları daha da artırmaları an meselesi. Bedava hiçbir şey yok.