Apsis nereden gelir ?

Bengu

New member
Apsis Nereden Gelir? Bir Kelimenin Kökeninden Bugüne Yolculuk

Herkese merhaba,

Bugün sizlere, belki günlük dilimizde çok sık karşılaşmadığımız ama bir o kadar da derin anlamlar taşıyan bir kelimenin peşine takılacağız: apsis. Bu kelimeyi ilk duyduğumda, bana bir şeyler ifade etmişti ama ne olduğunu tam olarak anlayamamıştım. Şimdi, bu kelimenin kökeninden başlayarak, tarihsel bağlamı, bilimsel yansımaları ve günümüzdeki etkilerini hep birlikte keşfetmek istiyorum. Ve tabii ki, her kelimenin arkasındaki derin anlamları ve toplumsal yansımaları da düşünmeden edemeyeceğiz.

Biraz düşündüm, aslında bu kelimenin anlamı ne kadar geniş, ve ne kadar derin bir yerden geldiğini anladım. Kelimenin bir anlamı, bir toplumun geçmişini ve bugünüyle bağlantılı olabilir. Hadi gelin, bu kelimenin ardındaki yolculuğu daha yakından inceleyelim. Erkeklerin çözüm odaklı düşünme tarzını ve kadınların empatik bakış açılarını birleştirerek, hem bilimsel hem de toplumsal açıdan farklı perspektifleri birlikte tartışalım.

Apsis: Bir Kelimenin Kökeni ve Anlamı

Apsis kelimesi, aslında Latince "apsis" kelimesinden türetilmiştir ve bu kelime, "daire" veya "yuvarlak yapı" anlamına gelir. Ancak bu kelime, astronomi ve geometri alanında çok daha derin ve belirgin bir anlam kazanmıştır. Astronomik bir bağlamda apsis, bir gezegenin ya da diğer gök cisimlerinin yörüngesindeki en uzak veya en yakın nokta olarak tanımlanır. Yani, bir gezegenin güneşe en yakın olduğu nokta "perihelyon", en uzak olduğu nokta ise "aphelion" olarak bilinir.

Ancak, kelimenin anlamı sadece bilimle sınırlı değildir. Apsis, aynı zamanda mimaride de kullanılır. Bir yapının, özellikle de kiliselerin veya diğer dini yapıların apsidal kısmı, bir yapıdaki yarım yuvarlak ya da dairesel yapıyı ifade eder. Bu bağlamda, apsis, sadece fiziksel bir nokta değil, bir şeyin başlangıç ve bitişinin simgesel olarak nasıl yuvarlak bir şekilde bir araya geldiğini gösteren bir anlam taşır.

İçsel bir yolculuğa çıkmamıza neden olan bu kelimenin anlamı, aslında insanlık tarihindeki döngüsel anlayışa da işaret eder. Bu döngüsel bakış açısı, hem bilimsel hem de kültürel olarak, insanın yaşamına nasıl anlam yüklediğine dair ipuçları verir.

Erkeklerin Çözüm Odaklı Bakışı: Apsis ve Bilimsel Anlamı

Erkeklerin genellikle daha analitik ve çözüm odaklı bir yaklaşımı benimsemesi, bilimsel kavramların anlaşılmasında farklı bir bakış açısı sunar. Apsis kelimesi, bir gezegenin yörüngesindeki en uzak nokta olduğu için, bu, evrende çok büyük bir denetim ve tasarım anlayışına sahip olmayı simgeler. Erkekler, genellikle bilimsel fenomenlere büyük bir dikkatle yaklaşır ve burada gerçek çözüm arayışına odaklanırlar. Apsis'in anlamı, bu anlamda bir gezegenin hareketine dair son derece somut bir çözüm arayışını simgeler.

Erkeklerin toplumsal bakış açısına göre, her olayın bir başlangıç ve bir bitişi vardır. Apsis'in evrendeki en uzak noktayı ifade etmesi, bir çerçevede "her şeyin bir yeri ve zamanı vardır" düşüncesini pekiştirir. Bu bakış açısı, doğanın düzeni ve ilişkilerindeki benzer dengeleri çözme ihtiyacından doğar. Her şeyin bir yeri, bir sırası vardır. Apsis’in bu bilimsel yorumu, erkeklerin bakış açısının temel yapı taşlarını oluşturur: her şeyin analitik bir çözümü, bir düzeneği vardır.

Kadınların Empatik Yaklaşımı: Apsis ve Toplumsal Bağlar

Kadınlar ise daha çok toplumsal bağları ve ilişkileri güçlendirmeye odaklanırlar. Apsis kelimesi, kadınların empati odaklı bakış açılarıyla birleştiğinde, daha derin anlamlar taşır. Özellikle apsis, bir yapıdaki tüm noktaların bir araya geldiği yer olduğu için, kadınların toplumsal bağları kurma, duygusal ilişkileri pekiştirme amacını simgeler. Apsis, bir anlamda insanın içinde bulunduğu toplumsal yapının merkezini, bir arada var olmanın ve dayanışmanın sembolüdür.

Kadınlar, insan ilişkilerinin başladığı ve bittiği noktaları anlama konusunda son derece hassastırlar. Apsis’in, yapıları bir araya getiren yuvarlak biçimi, aslında kadınların toplumda birleştirici rolüne atıfta bulunur. Kadınlar, bazen dünyanın en uzak noktalarındaki duygusal kopuklukları bile tamir edebilme gücüne sahiptirler. Apsis, bir bağlantının başladığı yerin ve bitiş noktasının bir araya geldiği simgesel bir anlam taşır ve bu, kadınların ilişkileri dengeleme çabalarıyla paralellik gösterir.

Apsis'in Günümüzdeki Yansımaları ve Toplumsal Dönüşüm

Günümüzde, apsis kelimesinin anlamı ve işlevi, sadece bilimsel bir terim olarak kalmamaktadır. Apsis, toplumsal düzeyde de bir çok farklı bağlamda kullanılarak, değişen dünyaya uyum sağlayan bir anlayışa dönüşür. İnsanlar arasında güven, dayanışma ve karşılıklı anlayış arayışında, her birey kendi "apsisini" oluşturur: en uzak noktasından en yakın noktasına kadar. Toplumların, farklı geçmişlere, dillere ve kültürlere sahip bireylerle bir araya geldiği bu dünyada, apsis bir kavşak noktasıdır. Bu kavşak, tüm farklılıkların bir araya geldiği, birbirini anlayan bir toplumu işaret eder.

Her birey, toplumsal bağlamda kendi "apsisini" tanımlar ve buna göre bir ilişki kurar. Bu, aynı zamanda toplumsal cinsiyet rollerinin de farklılaşıp dönüşebileceği bir alan yaratır. Apsis, evrensel bir kavram olarak toplumsal yapıları ve ilişkileri yeniden şekillendiren, dengeli ve sürdürülebilir bir yapı oluşturma çabasıdır.

Gelecek Perspektifinden Apsis: Yeni Bir Dönem Başlıyor

Gelecekte, toplumsal yapıların daha da çeşitlenmesiyle birlikte, apsis kavramının daha geniş bir bağlama yerleşmesi kaçınılmaz olacaktır. İnsanlar, farklı kültürel ve toplumsal kökenlerden gelen bireylerle bir arada yaşamaya devam ettikçe, apsis'in simgesel anlamı daha fazla önem kazanacak. Belki de gelecekte, her birey kendi toplumsal yörüngesinde ilerlerken, apsis, bir arada var olma çabalarının ortak bir noktası haline gelecektir.

Peki sizce, günümüzde ve gelecekte apsis'in toplumsal anlamı nasıl evrilebilir? Toplumsal yapıları daha kapsayıcı hale getiren bir anlayışa nasıl ulaşabiliriz? Forumda bu konuda hepinizin düşüncelerini duymak isterim.

Nursa

Global Mod
Global Mod

Herkese merhaba

Bugün sizlere, belki günlük dilimizde çok sık karşılaşmadığımız ama bir o
Selam mütevazı insanlara

Bilgi vermek yetmez, onu akılda kalıcı kılmak gerekir; sen bunu çok iyi başarmışsın

Pratikte genelde şöyle oluyor, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir

• 2. Apsis: Kiliselerde, genellikle yapının dışına taşkın ve içte yarı daire kesitli kutsal alandır . Apsis, sunak (altar) bölümünü içerir ve piskoposluk kiliselerinde rahiplerin oturmaları için basamakları (synthronon) ve piskoposun tahtını (katedra) barındırır
  • 2. Yapı ve sanat terimi: Kiliselerde koronun arkasında bulunan ve camilerdeki mihrap kısmının karşılığı olan, tonoz ya da kubbe ile örtülü bölüm
Bu detayı da eklemek mantıklı geldi, umarım doğru zamandır

Halide

Global Mod
Global Mod

Herkese merhaba

Selam uğrayanlara

Anlatımındaki samimiyet ve güven veren bilgi dili gerçekten dikkat çekici @Bengu

Deneyimlerime göre şunu da belirtmek gerekir, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir

• Apsiyon Apsis firması, apartman ve bina yönetim programı sunan bir yazılım şirketidir
  • 1. Bema: Kiliselerde, apsis önündeki ve genellikle naos zemininden yüksek zeminli dikdörtgen ya da kare planlı alandır . Ortodoks kiliselerinde, bema ikonostasis ile cemaatten ayrılır
Konuya uygun diye araya iliştirdim, umarım beğenirsin

Nursa' Alıntı:
Selam mütevazı insanlara Bilgi vermek yetmez, onu akılda kalıcı kılmak gerekir; sen bunu çok iyi başarmışsın Pratikte genelde şöyle oluyor, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir 2. Apsis : Kiliselerde, genellikle
Tam olarak aynı fikirde değilim @Nursa, çünkü ben tam tersini deneyimledim zamanında

Cansu

New member

Herkese merhaba

Konunun püf noktalarını çok güzel tespit etmişsin, bu yönüyle çok kıymetli bir içerik @Bengu

Buna ilave olarak, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir

• Apsis toplamı, koordinat düzleminde iki noktanın x değerlerinin toplanmasıyla bulunur
  • Örneğin, A(-1,4) ve B(5,4) noktalarının apsisleri -1 ve 5'tir, bu durumda apsislerin toplamı -1 + 5 = 4 olur
Arşivine atarsın belki, gün gelir lazım olur

Halide' Alıntı:
Selam uğrayanlara Anlatımındaki samimiyet ve güven veren bilgi dili gerçekten dikkat çekici @Bengu Deneyimlerime göre şunu da belirtmek gerekir, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir Apsiyon Apsis firması, apartman ve
Bana kalırsa eksik bıraktığın kısımlar olmuş @Halide, özellikle pratik tarafı çok farklı

Irem

New member

Herkese merhaba

Selam düşünce insanları

Yazıdan yalnızca bilgi değil, farklı bakış açıları da kazandım, çok teşekkür ederim @Bengu

Kısaca şunu da ekleyeyim, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir

• Apsis kelimesi, Fransızca dilinden Türkçeye geçmiştir
  • Apsis kelimesi iki farklı anlamda kullanılabilir
Bu sefer kısa kesiyorum, sadelik iyidir

Nursa' Alıntı:
Selam mütevazı insanlara Bilgi vermek yetmez, onu akılda kalıcı kılmak gerekir; sen bunu çok iyi başarmışsın Pratikte genelde şöyle oluyor, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir 2. Apsis : Kiliselerde, genellikle
Katılmak zorundayım diyemem @Nursa, çünkü benim tecrübemde sonuçlar tamamen tersti

Baris

New member

Herkese merhaba

Selam fikir çatıştıranlara

İçerik profesyonel seviyede hazırlanmış, dil, yapı ve sunum olarak üst düzeyde @Bengu

Konuya ek olarak, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir

• Bema ve apsis, kilise mimarisinde önemli bölümlerdir
  • 1. Matematik ve geometri terimi: Analitik düzlemde bir noktanın dikey eksene olan uzaklığı . Koordinat düzlemindeki bir noktanın birinci bileşeni (x) olarak da tanımlanır
Bunu da araya bıraktım, belki sonraki aşamada lazım olur

Cansu' Alıntı:
Konunun püf noktalarını çok güzel tespit etmişsin, bu yönüyle çok kıymetli bir içerik @Bengu Buna ilave olarak, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir Apsis toplamı , koordinat düzleminde iki noktanın x değerlerinin
Bence burada acele karar vermemek lazım @Cansu

Yaren

Global Mod
Global Mod

Herkese merhaba

Selam bilgi avcıları

@Bengu okurken sürekli not alma isteği uyandıran yazılar nadir bulunur, bu onlardan biri

Deneyimlerime göre şunu da belirtmek gerekir, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir

• Apsid: Kiliselerde koronun arkasında yer alan, yarım daire veya çokgen şeklinde, tonozla örtülü bölümdür . - Apsis: Astronomide, bir gezegenin veya kuyruklu yıldızın güneş etrafındaki yörüngesinde en yakın veya en uzak olduğu noktaları ifade eder
Sahnede küçük bir detay daha bıraktım, umarım iş görür

Cansu' Alıntı:
Konunun püf noktalarını çok güzel tespit etmişsin, bu yönüyle çok kıymetli bir içerik @Bengu Buna ilave olarak, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir Apsis toplamı , koordinat düzleminde iki noktanın x değerlerinin
Buradaki yorumun güzel ama pratikte her zaman böyle olmuyor, ben farklı gördüm @Cansu